Webtoepassingen

U kunt de mogelijkheden van uw website spectaculair uitbreiden door verschillende web apps te gebruiken. Apps die op een website worden geïnstalleerd kunnen allerlei verschillende taken uitvoeren. Als individueel persoon kunt u bijvoorbeeld een blog opzetten of de online opslag van uw mediabestanden organiseren. Bedrijven kunnen hun zaken online voortzetten met web apps voor e-commerce en CRM. Al deze apps zijn beschikbaar voor installatie vanaf het sectie Toepassingen in Hostingbeheer.

Welke apps beschikbaar zijn wordt bepaald door uw hostingpakket. Dit zijn bijvoorbeeld alleen gratis apps, helemaal geen apps of alle apps. Voor meer informatie over de beschikbare apps kunt u contact opnemen met uw hostingprovider.

Soorten apps

Er zijn twee soorten web apps:

  • Apps die direct op uw website kunnen worden geïnstalleerd (bijvoorbeeld het blogplatform WordPress of het Joomla!contentbeheersysteem).
  • Apps die op externe servers zijn geïnstalleerd en die door afzonderlijke leveranciers worden aangeboden.

Ongeacht het installatietype, apps kunnen gratis zijn of commercieel.Voor commerciële apps moet u eerst een licentiesleutel verkrijgen voordat u ermee kunt werken.

Apps installeren en bijwerken

Het installatieproces is volledig automatisch en vereist geen speciale vaardigheden. Als u wilt leren hoe u web apps vanuit Hostingbeheer kunt installeren, zie dan de sectie Apps installeren.

Het verdere beheer van apps is ook erg eenvoudig: u kunt apps rechtstreeks vanuit Plesk bijwerken of verwijderen. Daarnaast kunt u toegang krijgen tot bepaalde functies die apps via Hostingbeheer ontsluiten, zodat u zich niet altijd bij de app zelf hoeft aan te melden. Zo kunt u bijvoorbeeld direct vanuit Hostingbeheer een gebruikeraccount toevoegen aan SugarCRM. Een dergelijke functies is een dienst die door de app wordt geleverd.

Nadat u een app heb geïnstalleerd kunt u andere gebruikeraccounts hier toegang toe geven zodat zij de app kunnen gebruiken. Lees voordat u begint met het beheer van apps eerst de sectie Apps beheren.

Databases van apps

Als een app een database nodig heeft maakt Plesk deze automatisch aan tijdens de installatie van de app. Voor het aanmaken van een database gebruikt Plesk de instellingen voor app-databases die u kunt wijzigen in de sectie Hoofdinstellingen (de link Alle instellingen tonen) tijdens het installeren van een app:

  • De naam van de database en de database-server waarop de app de database zal opslaan.
  • De gebruikersnaam en het wachtwoord van de databasegebruiker, die Plesk nodig heeft om toegang tot de database van de app te krijgen. Het is wellicht handig om een enkele databasegebruiker aan te maken die toegang heeft tot alle databases. In dat geval maakt u een universeel gebruikeraccount aan geeft deze op bij de installatie van apps. Als u meer wilt weten leest u de sectie Accounts van databasegebruikers beheren.

Merk op dat als u het maximaal aantal databases hebt bereikt dat voor uw abonnement is toegestaan een app geen database meer kan aanmaken. In plaats daarvan zal het tabellen toevoegen aan de bestaande databases en de namen daarvan voorzien van voorvoegsels. Voorvoegsels maken het makkelijker om tabellen van verschillende apps van elkaar te onderscheiden. Zo zal de app WordPress het voorvoegsel “wpress_” toevoegen aan de namen van tabellen.

Toegang tot toepassingen

Standaard is een app na installatie alleen beschikbaar voor gebruikers met de rol Houder. U kunt uw apps toegankelijk maken voor specifieke aanvullende gebruikers door hun rechten aan te passen. Voor meer informatie over het instellen van de toegang tot apps voor aanvullende gebruikers, zie de sectie Aanvullende gebruikers toegang tot apps geven.

Apps en aanvullende gebruikeraccounts

Voor sommige apps kunt u gebruikeraccounts rechtstreeks in Plesk aanmaken en beheren. De app SugarCRM stelt u bijvoorbeeld in staat om gebruikers aan te maken zonder dat u zich eerst bij de app hoeft aan te melden. Alle apps daarvoor geschikt zijn (die beschikken over "accountdiensten") kunnen hun acccounts koppelen aan gebruikers van een Plesk-abonnement (aanvullende gebruikers). Voor het maken van een koppeling moet u de aanvullende gebruikers toegang geven tot de betreffende accountdienst (op dezelfde manier als waarop u toegang tot apps toekent). Voor details over het koppelen van accounts, zie de sectie Apps koppelen aan aanvullende gebruikeraccounts.

 

Verder in deze sectie:

Apps installeren

Apps beheren

Aanvullende gebruikers toegang tot toepassingen geven

Apps koppelen aan aanvullende gebruikeraccounts

Apps bijwerken

Afhankelijke software binnen PHP-projecten beheren met Composer